Recepten met eieren

Eieren zijn een uitstekende en goedkope vleesvervanger. Twee eieren leveren evenveel eiwit als bijvoorbeeld een gehaktbal. Het eiwit van eieren is van hoogwaardige kwaliteit. Vlees is vooral ook een belangrijke leverancier van ijzer. In twee eieren zit evenveel ijzer als in een portie vlees. Daarnaast leveren eieren vitamine A en B.

Zacht ei

Eieren kunnen besmet zijn met salmonellabacteriŽn. De kans is klein dat je een besmet ei treft. Wil je er zeker van zijn dat eventuele bacteriŽn zijn gedood, gebruik dan eieren die gaar zijn, zoals een hardgekookt ei. Bewaar eieren na aankoop in de koelkast. Ze zijn 5-6 weken houdbaar. Op de buitenkant van de eierschaal zitten meestal bacteriŽn. Als de schaal breekt, kunnen deze bacteriŽn de inhoud van het ei besmetten. Bewaar het gebroken ei of het ei zonder schaal dan in een afgesloten bakje in de koelkast hooguit 1-2 dagen. Gebruik het dan alleen in gerechten die verhit worden. Een rauwe eierdooier droogt snel uit. Onder water of olie blijft hij in de koelkast 2 dagen goed. Ook een rauw eiwit is afgedekt 2 dagen in de koelkast houdbaar. Gekookte eieren zijn gepeld en onder water 1 week in de koelkast te bewaren.

Koken

Koken is het verhitten van levensmiddelen in kokend vocht of in stoom of door microgolven in een magnetron om gerechten gaar te maken. Koken kan in water, maar ook bijvoorbeeld in bouillon. Een ei kun je niet in de magnetron koken. Onder de schil loopt tijdens het verhitten de inwendige druk zo hoog op dat het ei uiteenspat.

Recepten

Gekookte eieren

Benodigdheden: 4 eieren
 • Breng in een pan een ruime hoeveelheid water aan de kook.
 • Leg er voorzichtig met een lepel de eieren in.En breng het water weer aan de kook.
 • Als het water weer kookt de warmtebron lager zetten, maar het water wel zacht laten doorkoken.
 • Reken voor een zacht ei op 4-5 minuten, een halfhard ei 6-7 minuten en een hardgekookt ei 9-10 minuten. De tijd gaat in zodra het water met de eieren weer aan de kook is.
 • Giet het water af en laat de eieren even 'schrikken' in koud water, het kookproces wordt dan gestopt en dan kunnen ze makkelijk worden gepeld.
Een vers is moeilijker te pellen dan bijv. een ei van 14 dagen oud.

Spekommelet

Benodigdheden voor 4 personen:
 • 200 gr in kleine stukken gesnipperd gerookt doorregen spek
 • 20 gr boter
 • 4 eieren
 • 4 eetlepels melk
 • aroma
 • peper uit de molen of chilipoeder
 • zout.
 • Belangrijk keukengerei: een eierklopper.
Bereiding:
bak in de koekenpan de stukjes spek langzaam uit in de boter; zorg ervoor dat ook de wand van de pan goed met vet is bedekt. Klop de eieren los en luchtig met melk, aroma en peper. Gebruik alleen zout als ongezouten spek wordt gebruikt. Giet voorzichtig de eieren in de koekenpan en verdeel de uitgebakken spekjes gelijkmatig over de panbodem. Laat de eieren onder af en toe voorzichtig schudden van de koekenpan langzaam stollen. Leg eventueel een deksel schuin op de pan om het opdrogen van de bovenzijde van de omelet te versnellen, als de onderzijde al bijna goed van kleur is. Vouw de omelet in drieŽn en laat het gerecht op een voorverwarmde schotel glijden.

Asperges met ei

Benodigdheden voor 4 personen:
 • 2 kg asperges (AA1)
 • 25 gr. zout
 • 500 gr gekookte ham
 • 8 eieren
Voor de saus:
 • 100 gr asperges (of de ondereinden van de AA1-asperges)
 • 1/2 dl koksroom en 1 eetlepel crŤme fraÓche
 • 1/2 dl droge witte wijn
 • 1/2 dl aspergevocht (zie bereiding)
 • 100 gr boter
 • peper & zout,
 • cayennepeper.
Bereiding:
leg de asperges een half uur voor het schillen in koud water. Bereid eerst de saus. Kook hiervoor 100 gr (geschilde) asperges of ondereinden van asperges gaar. Neem ze uit de pan en bewaar een 1/2 dl van het kookvocht. Voeg hier room, crŤme fraÓche, witte wijn en de gare asperges aan toe en laat het geheel inkoken tot de helft. Pureer de asperges met de staafmixer of keukenmachine en wrijf de massa door een zeef. Monteer de saus met boter en breng op smaak met peper, zout en cayennepeper. Schil nu de AA1-asperges zorgvuldig en snijd na het schillen circa 2 cm van de ondereinden af (een deel hiervan gebruikt u eventueel voor de saus, zie hierboven). Doe de schillen en de resterende ondereinden in een pan, leg hierop een theedoek en daarop de geschilde asperges. Giet er ruim water op en voeg zout toe. Breng dit geheel aan de kook. Laat de asperges drie minuten koken, neem dan de pan van het vuur en laat ze 15 tot 20 minuten met gesloten deksel doorgaren. Kook de eieren 8 minuten en pel ze. Controleer de asperges door met een vork in de ondereinden te prikken om te zien of ze voldoende zacht zijn. Verdeel de asperges over vier borden, halveer de eieren en leg deze aan de bovenzijde van de asperges, verdeel de ham over de asperges en giet de saus eroverheen. Serveren met gekookte aardappelen.

Sandwich roerei

Maak roerei met kleingesneden rode en groene paprika. Verdeel het roerei over sneetjes brood en snijd het geheel schuin door. Heerlijk als hartig hapje.

Benodigdheden:
 • 4 eieren
 • 4 eetlepels melk of bouillon
 • zout & peper
 • 1 eetlepel boter
 • verse tuinkruiden.
Bereiding:
klop de eieren los met het vocht, zout en peper. Verwarm de boter in een pan met ronde hoeken en giet hierin het eimengsel. Roer met een houten lepel op een laag vuur totdat het eimengsel bijna gestold is. Roerei moet smeuÔg blijven. Garneer met fijngeknipte tuinkruiden. Lekker met toeast en ontbijt, brunch of lunch.

Reken voor roerei minimaal 1 ei per persoon. Vervang melk door crŤme fraÓche en voeg 1/2 theelepel(s) groene of roze verse pepers toe voor een pittige versie.

herken een vers ei

Koop eieren het liefst in een winkel waar veel eieren worden verkocht, omdat daar dan steeds verse eieren moeten worden aangevuld.

Let op de aanduiding op de verpakking op de THT-datum (houdbaarheidsdatum). De THT-datum ligt drie ŗ vier weken na de legdatum. Na het verstrijken van de THT-datum kunnen eieren die op de juiste manier bewaard zijn nog verwerkt worden, maar liever niet meer rauw gebruikt.

VERSHEID TEST (na het breken van het ei)

Na het breken van een ei is aan het uiterlijk van het ei redelijk goed te bepalen of het nog vers.

- Een vers ei heeft een stevige, bolle dooier waaromheen stevig eiwit zit.
- Een ei van 1 ŗ 2 weken oud heeft een iets vlakkere dooier en het eiwit begint aan de randen dunner te worden en uit te vloeien.
- Hoe ouder het ei wordt, hoe platter de dooier en hoe wateriger het eiwit.

Gebruik oude eieren liever niet meer voor produkten waarin rauw ei wordt verwerkt.

VERSHEID TEST (zonder het ei te breken)

Zonder de eieren te breken is te controleren of ze vers zijn.

Giet een liter water in een hoge kan en voeg veertig gram keukenzout toe. En leg het ei hierin.

- een ei van een ŗ twee dagen , zakt languit naar de bodem
- een ei van drie weken oud , gaat op de punt staan
- een ei van circa zes weken oud gaat 'hangen'.
- een ei dat blijft drijven kan beter niet meer worden gegeten.

Bij het ouder worden verliest het ei namelijk vocht. Dit vocht wordt vervangen door gas. Hierdoor drijft het ei. Hoe ouder een ei des te hoger drijft het ei in het water,

Een oud ei is ook te herkennen door het te schudden, doordat de luchtkamer bij het ouder worden steeds groter wordt, gaat de inhoud bij het schudden klotsen